9.1.2017

VANHUSTYÖHÖN LIITTYVIÄ TEESEJÄ VAALIOHJELMAAN



VANHUSTYÖHÖN LIITTYVIÄ TEESEJÄ VAALIOHJELMAAN


Hoitajamäärää tulee vahvistaa. Sitä eikä pätevyyksissä laskea tasoa. Muistisairaiden yksiköissä on hoitajien määrää nostettava tasolle 0.7, joka tutkimusten mukaan on edellytys hyvälle ja turvalliselle muistisairaiden hoidolle.
Muilta osin vähintään 0.5. Nämä on kirjattava kunnan vanhuspalveluohjelmaan.

Kriteerit 'heikko, hauras, jaksamaton vanhus', jotka eduskunta on poistanut hoitopaikan saamisen edellytyksinä, on ainakin kuntatasolla palautettava ja otettava käyttöön, jotta vanhukset eivät ole nykyisen käytännön mukaan heitteillä.  

Hoidon ja hoivan paikkoja on lisättävä kuntiin omana toimintana toimiviksi. Alas ajettu vanhainkotijärjestelmä on paras, sillä silloin varatonkin vanhus voi päästä hoitoon. Yksityissektorin harrastama rahastus hoito- ja hoivakodeissa on estettävä.

Hallitus vaatii säästöihin perustuen vanhuksia  pois ympärivuorokautisesta hoidosta takaisin yksin asumaan. Sitoudumme huolehtimaan vanhuksista terveyden tilanteen mukaan myös ympärivuorokautisessa hoitopaikassa.

Hallitus vaatii kotihoidossa lisää hoidon tehostamista. Se mukaan työntekijän tulee ”keskittyä käynnillään vain olennaiseen”. Jo vuosia on tehty kotikäynnit  minimiajoilla, jolloin hoidon laatu heikkenee, ja sitä emme hyväksy.

On noudatettava lakia, jossa ksh:n potilaille kuuluvat kunnan kustantamina esim. vaipat ja muut hoitotarvikkeet, joita tarvitaan hoitopaikassa hoidettaessa. (oikeuden päätös)

Kunnan vanhuspalveluohjelmaan kirjataan selkeästi hoitajamitoitukset  niin kotihoidossa kuin hoitopaikoissa. Niiden näkyminen on saatava julkiseksi myös missä on käytössä ostopalveluja. Mitoituksesta voi päätellä hoidon laatua ja tasoa. Hoidon tarpeen arviointi on tehtävä tinkimättä lain määräämällä tavalla.

Vanhustenhoidon henkilökuntaa lisäämällä työajan lyhentämisen yhteydessä työntekijöiden jaksaminen paranee, sairaslomat vähenevät ja hoidon laatu paranee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti