Juha Sipilä sensuroi jo aivan törkeästi
Ylen Uutisvuoto
Lauantai-illan suosikkiohjelman Uutisvuodon juontaja ja ylituomari Baba Lybeck totesi torstaina Helsingin Sanomille, että asiaa käsitellään myös Uutisvuodossa. Lybeck kertoi lähetyksessä, että hänelle tuli mieleen hauska Sipilä-vitsi, jonka kuuli Yleisradion kahvilassa.– Aikoinaan kun tulin Yleisr...
Lybeckin Sipilä-vitsi katkesi kesken ja loppui ennen kuin ehti alkaakaan. Kuva hyppäsi lähetyksessä eteenpäin, missä Lybeck juonsi jo seuraavaa tehtävänantoa Uutisvuodon kapteenille koomikko Stan Saanilalle.
Katsoin ohjelman ja todellakin, vitsi katkesi juuri noin, ja ohjelma jatkui sitten kuvatulla tavalla. Kyseessä oli selkeä sensuuri, luultavasti oli vitsi mennyt päätoimittajan Atte Jääskeläisen kärsivällisyyden yli, kun pelkäsi polvillaan tai peräti rähmällään, että mitä Sipilä sanoisi siitä vitsistä?
Kuvakaappaus ohjelmasta, ja kertoo hyvin Ylen tämän hetken toimintatavoista.
Siinä sitten toimittajien suut tukittu Jääskeläisen toimesta.Suomen maine lehdistönvapauden maana on kyseenalaistunut.
kirjoittaa Financial Times -lehti.
Suomen pääministeri on sotkeutunut vyyhtiin mediasensuurista ja korruptiosta, joka heikentää hänen keskusta- oikeistolaista hallitustaan ja heittää epäilyksen varjon Pohjoismaan lehdistönvapauden ylle, kirjoittaa Financial Times. Jutun on kirjoittanut lehden Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Richard Milne.
Pääministeriksi noussutta entistä liikemiestä, miljonääri Juha Sipilää (kesk.) on jo vahingoittanut pitkään vellonut skandaali, joka koskee hänen enojensa ja serkkujensa omistamaa yritystä. Yritys sai sopimuksen vaikeuksien kanssa kamppailevalta, valtion tukemalta kaivosyhtiöltä.
Skandaali kärjistyi keskiviikkona, kun Sipilä joutui kiistämään väitteet mediasensuurista myönnettyään, että hän oli lähettänyt valtiollisen tiedotusvälineen Ylen toimittajalle useita "tunteellisia" sähköposteja, joissa hän valitti tapauksen uutisoinnista.
FT:n toimittaja luonnehtii Sipilän esiintymistä lehdistötilaisuudessa hermostuneeksi.
Hallituksen avustajakunnasta oli todettu FT:lle, että tapaus osoittaa, kuinka kokematon Sipilä on käsittelemään mediaa, kun hän lähetti väitetysti 20 sähköpostia Ylen toimittajalle.
– Hän ei ole tottunut todelliseen paineeseen. Hän selviytyy, mutta on heikentynyt, sisäpiiriläinen arvioi.
FT:n mielestä sähköpostitapaus on erityisen pikantti Suomessa, joka on yleensä kärkisijoilla, kun listataan lehdistönvapauden maita.
Joten Sipilän toimet on jo levinneet koko maailmaan, ja varmaan on saanut kehuja mm Pohjois-Koreasta, Kiinasta ja ehkä jopa Putinilta.
Sipilän tavoite on saada Suomeen totaalisensuurivalta pääministerille, joka voi koska tahansa, mitä tahansa ja milloin tahansa sensuroida, sekä rangaistavuutta lisää jos asia koskee hänen, tai sukulaisten omaisuutta, piilotettua tai näkyvää, ja etenkin osinkokuoret maininta aiheuttaa välittömästi pidättämisen, sekä tuomittavaksi elinkautiseen, ilman oikeudenkäyntiä.
Kun vielä tiedetään minkälainen johtaja hän on, niin kyvykkyys pääministerin tehtäviin, on vähintäänkin kyseenalainen?
Kansanomaisen lupsakalla pääministerillä on toinenkin puoli - tunteenpurkaus ei yllättänyt Sipilää tuntevia
Pääministeri Juha Sipilä puhui viime vuoden syyskuussa Ylen erikoislähetyksessä Suomen kansalle maan talouden tilasta ja välttämättömistä uudistuksista. Sittemmin Yle-suhde on ollut monimutkaisempi.
- Sipilällä näyttää olevan pääministerinä kaksi sokeaa pistettä: omaisuus ja suvun ja lähipiirin toimet, Yleisradion politiikan toimittaja Pirjo Auvinen kirjoitti blogissaan torstaina.
Auvinen viittasi maaliskuussa Muoniossa järjestettyyn Ylen pääministerin haastattelutuntiin, jossa Auvinen kysyi pääministeri Juha Sipilältä(kesk), aikooko hän tarkentaa sidonnaisuusilmoitustaan.
- Sipilän suuttumus kuului lähetyksessä ja jatkui lähetyksen jälkeen. Hänen mielestään toimittajat haluavat vain tietää, paljonko hänellä on rahaa, Auvinen kirjoitti.
Keskustan konkarikansanedustaja Kauko Juhantalo arvioi Iltalehdelle, että perhe on Sipilälle vielä varallisuuttakin herkempi teema.
Sipilä selitti keskiviikkona eduskunnassa suuttumustaan - tarkemmin täsmentämättä - sillä, että hänen "perheensä on kokenut aika kovia viime aikoina".
- Myönnän, että se on herkkä paikka, kun asemani vaikuttaa perheeseeni, Sipilä sanoi.
Isä-Sipilän saama negatiivinen julkisuus näyttää olevan herkkä paikka myös perheelle. Esimerkiksi Sipilän poika, joka on nykyään yksi perheen miljoonaomaisuuden pyörittäjistä, kutsui viime viikolla Facebook-päivityksessään Yleisradiota ”paskalaitokseksi”.
Juhantalo jonka ei pitäisi myöskään päästä eduskuntaan rikollisen taustan vuoksi.
Vahvankin ihmisen selkä murtuu joskus, Kauko Juhantalo muistuttaa. (KARI PEKONEN)
"Nukkuisi yön yli"
Tuore
viestittelykohu Sipilän ja Ylen välillä sai alkunsa uutisesta, jonka
mukaan Sipilän sukulaisten omistamalla yrityksellä on liki puolen
miljoonan euron tilaus Terrafame-yhtiöstä, jolle Sipilän hallitus puolestaan myönsi äskettäin 100 miljoonan lisärahoituksen.Sipilä kertoi Ylen toimittajalle Salla Vuorikoskelle lähettämässään viestissä, että hänen arvostuksensa Yleisradiota kohtaan on "täysi nolla".
Sipilä kiukutteli viesteissä Ylen ”puolueellisesta” uutisoinnista. Sellaiseksi hän tulkitsi muun muassa ”yrityksen tuulesta temmatut työsuojelujutut”. Tällä Sipilä ilmeisesti viittasi uutisointiin, joka koski hänen aikanaan omistamaa ja johtamaa Solitra- yhtiötä.
Joko Sipilä muistaa huonosti tai tarkoituksella yritti harhauttaa: Iltalehden marraskuussa 2013 esiin kaivamat työsuojeluraportit paljastivat, että Oulun työsuojelupiirin tarkastaja todellakin löysi Solitrassa useita epäkohtia.
- Vahvankin ihmisen selkä murtuu joskus, ja se on nyt tullut ulos tällä tavoin, keskustan konkarikansanedustaja Kauko Juhantalo tulkitsee Sipilän purkausta Yleä kohtaan.
Toinen nimettömänä pysyttelevä keskustalainen sanoo, että väsyneenä harkinta saattaa pettää.
- Olisi parempi, jos nukkuisi yhden yön yli, hän sanoo keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrystä lainaten.
Loukkaava kysymys
Kysyimme muun muassa elektroniikkateollisuuden JOT Automatisoinnista, jonka hallituksessa Sipilä istui vuosituhannen vaihteessa.
Huhtikuussa 2000 Helsingin Sanomat uutisoi, että JOT:n hallituksen jäsenet olivat alkuvuonna 2000 myyneet omistamiaan JOT:n osakkeita 837 miljoonalla markalla. Osakkeita oli myyty pitkin alkuvuotta, mutta kuitenkin ennen JOT:n huhtikuun alussa antamaa tulosvaroitusta. Hallituksessa istunut Juha Sipilä oli myynyt omia JOT- osakkeitaan tammikuun lopussa 6,6 miljoonalla markalla.
- Kaikessa yhtiön osakkeilla tapahtuvassa kaupankäynnissä noudatettiin yhtiön prosesseja, jolla varmistettiin, että osto- ja myyntihetkillä ei ollut kaupan esteenä olevaa tietoa. Näin myös tehtiin tässä tapauksessa. Pidän kysymystä jopa loukkaavana, koska sisäpiiritiedon käyttö on lain mukaan rikos, Sipilä viestitti Iltalehdelle.
Rahoitustarkastus selvitteli, miten JOT Automation oli tammikuussa tiedottanut kehityksestään ja saanut kurssinsa nousuun, kolme kuukautta ennen tulosvaroitusta. Rata antoi yhtiölle nuhteet ja kehotuksen parantaa tiedotustaan ja laskentajärjestelmiensä toimivuutta.
Ryhmässä kuohui
Hänen mukaansa Sipilä on joutunut oppimaan myös sen, että yritysjohtajan tyylillä ei pärjää politiikassa.
- Firmassa ei lähde kukaan ainakaan julkisesti arvostelemaan. Yrityksessä voi antaa myös henkilöille potkut. Politiikassa on pärjättävä sen porukan kanssa, mikä on.
Lokakuun lopussa Sipilä sai näpäytyksen, kun Sipilän ministeriehdokas Mika Lintilä voitti vastaehdokkaaksi yllättäen ryhtyneen Mauri Pekkarisen täpärästi äänin 37-33 keskustan puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja meppiryhmän äänestyksessä.
Keskustalähteen mukaan ryhmässä on ihmetelty, miksi Sipilä ei selvittänyt etukäteen sitä, kuinka laajaa vastustusta hänen ministeriehdokkaansa herättää puolueen sisällä.
- Useampi edustaja oli ollut häneen yhteydessä, joten ei voi sanoa, ettei tietoa olisi ollut.
Näitä on ollut maailman sivu, Mauri Pekkarinen sanoo viitaten aiempien pääministerien mediasuhteisiin. (PASI LIESIMAA)
Tyypillinen pääministeri
- Näitä on ollut maailman sivu, kun käyt historiaa läpi, pitkäaikainen keskustavaikuttaja Mauri Pekkarinen sanoo.
- Presidentti Mauno Koivisto piti kiukustuneena etäisyyttä Yleen ja antoi lausuntoja monen vuoden ajan vain MTV:lle. Paavo Lipponen teki eduskuntaan suljetun alueen, johon toimittajat eivät päässeet lainkaan, Juhantalo säestää.
- Jokaisella pääministerillä on jokin trauma median kanssa. Tämä on osa historiallista jatkumoa, kolmas muistuttaa.
Myös presidentti Mauno Koivisto oli aikanaan tukkanuottaisilla Yleisradion kanssa.
Lyhyt pinna
Tukka hieman pystyssä ja puvuntakki vinossa Suomen taloudellisesta tilanteesta tv-kameroiden edessä huolestuneena, mutta kansanomaisen lupsakasti puhuva pääministeri Sipilä on eri henkilö kuin suljettujen ovien takana muita tiukasti käskyttävä keskustan puheenjohtaja Sipilä.
Sekä oman puolueen että oppositionkin poliitikot ovat tottuneet saamaan kiivaita viestejä Sipilältä, jos näiden tekemiset ja sanomiset eivät ole miellyttäneet pääministeriä.
Erään puoluekollegan mukaan Sipilä ei myöskään epäröi käyttää suomalaiskansallisia kiroilusanoja, jos tilanne on kiperä ja asiat eivät etene hänen haluamallaan tavalla.
Sipilän paremmin tunteville pääministerin sähköpostiviestittely Ylen toimittajalle ei tullutkaan suurena yllätyksensä. Tosin tähän saakka Sipilä on näyttänyt tämän puolensa vain politiikan sisäpiireissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti