1.12.2016

Despootti



Laitoin nämä tänne, jotta en kadota juonta. Lähde on HS/ politiikka 

Minusta on todella törkeää, että noin tärkeässä asemassa oleva henkilö osoittaa tuollaisia diktaattorimaisia eleitä, mutta mitä olen kuullut huhuina, niin ei hänen entiset työntekijät ole ollenkaan ihmeissään tästä, vaan pitävät tätä aivan Sipilän normaalina johtamistyylinä, vain hän on oikeassa, ja vain hänen määräyksiään on noudatettava.

Mitä se siis tarkoittaa käytännässä? Yksinkertaisesti sitä, että meillä on pääministerinä despootti (Luonteeltaan despootti.. itsevaltias, yksinvaltias, hirmuvaltias, autokraatti, diktaattori), joka ei hyväksy häneen kohdistuvia arvosteluja millään tasolla, vaan pyrkii kukistamaan vastaan väittäjät, ja eri mieltä olevat keinoista välittämättä. 

Sipilä syytti keväällä Yleä valehtelusta – Yle rajoitti Sipilän sijoitusten käsittelyä ja jätti julkaisematta asiaa koskevan jutun

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lähetti Yleen sähköposteja sen jälkeen, kun MOT- ohjelma käsitteli maaliskuussa hänen käyttämäänsä sijoitustuotetta eli vakuutuskuorta. HS:n tietojen mukaan Ylen johto rajoitti sen jälkeen vakuutuskuoren käsittelyä, mikä on herättänyt huolta Ylen politiikan toimituksessa.

 

Uutisointi pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja hänen lähipiirinsä omistuksista on aiheuttanut kiistaa useita kertoja aiemminkin Sipilän, Ylen johdon ja Ylen toimituksen välillä.

Sipilä on lähettänyt Yleen sen journalistisia ratkaisuja kovasanaisesti arvostelevia sähköposteja jo ennen viime perjantaina alkanutta Terrafame- tapausta. HS:n tietojen mukaan Sipilä oli Yleen yhteydessä sen jälkeen, kun MOT- ohjelma käsitteli maaliskuussa hänen käyttämäänsä sijoitustuotetta eli vakuutuskuorta.

Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen kielsi HS:n tietojen mukaan tämän jälkeen Sipilän vakuutuskuoren käsittelyn muissa kuin puhtaasti uutisellisissa jutuissa. Sipilän vakuutuskuorta koskevaa kolumnia ei koskaan julkaistu ja sitä suunnitelleelle toimittajalle viestitettiin, ettei asiaa kannata käsitellä. Jääskeläisen mukaan tapahtumien kulku ei mennyt näin.

HS:n tietojen mukaan Sipilä myös hermostui Ylen toimittajalle siitä, että tämä kysyi vakuutuskuoresta pääministerin haastattelutunnilla.

Pääministeri Sipilälle tarjottiin mahdollisuutta kommentoida tätä juttua HS:lle, mutta pääministerin kiireisen aikataulun takia hän ei pystynyt sitä tekemään.

Ylen politiikan toimitus on ollut tyytymätön tilanteeseen. Keskiviikkona vakuutuskuoriasia nousi erikseen esille Ylessä pidetyssä toimituksen kokouksessa, joka käsitteli viime päivinä vellonutta kohua Sipilän ja Ylen suhteesta.

HS:n tietojen mukaan kokenut Ylen politiikan toimittaja Riikka Uosukainen kertoi kokouksessa politiikan toimituksen olevan turhautunut siihen, miten Ylen johto on rajoittanut Sipilän vakuutuskuoren käsittelyä.

Uosukainen huomautti, että poliitikkojen painetta on ollut aina ennenkin ja ilmaisi huolensa siitä, onko Yle nyt taipumassa paineeseen. Puheenvuoro sai isot aplodit kokouksessa, jossa oli läsnä satakunta toimittajaa.

Yle julkaisi maaliskuussa MOT-ohjelman, joka käsitteli suomalaisten pörssiyritysten voittoja ja osingonmaksua.

Puolen tunnin ohjelmassa oli 16 sekunnin kohta, jossa todettiin seuraavasti: ”Pääministeri Juha Sipilän miljoonaomaisuus on vakuutuskuoren alla. Pääministeri ei siis maksa veroa kevään osingoista”.

Vakuutuskuoressa on kyse siitä, että veronmaksu siirtyy tulevaisuuteen. Tällöin sijoittaja saa tuoton koko brutto-omaisuudelle. Myös sijoitusrahastot toimivat näin. Jos Sipilällä olisi suoria osakeomistuksia, hän maksaisi osingoista saman tien veron.

Sipilä on kertonut sijoittaneensa rahojaan ainakin Nordea Tuottokori -nimiseen sijoituskoriin, jolloin hänen sijoituksensa on hajautettu pääosin korko-, osake- ja kiinteistösijoituksiin.

MOT:n juttu ilmestyi maanantaina 7. maaliskuuta. Se sai kiitosta Ylen sisällä esimiestasolla asti. Perjantaina 11. maaliskuuta Sipilä lähestyi MOT:n vastaavaa toimittajaa Ville Vileniä pyytäen selityksiä siihen, mihin perustuu MOT-ohjelman vihjaus, että hänen vakuutuskuoreensa kertyy osinkotuloja.

HS:n tietojen mukaan Yleisradio vastasi Sipilälle, mutta se ei tyydyttänyt pääministeriä. Sipilä halusi tarkempia selvityksiä.

Sipilä oli kiihtynyt siitä, että hän oli saanut paljon vihaista palautetta sen takia, että kansanedustaja Li Andersson (vas) käsitteli vakuutuskuoriasiaa eduskunnassa MOT:n pohjalta, ja että asia oli noussut sen myötä julkiseen keskusteluun.

MOT:n toimituksen mukaan ohjelmassa ei ollut virhettä. Ylen johto kuitenkin halusi oikaista sen.

Vilen lähetti Sipilälle viestin, jossa pahoiteltiin sitä, että ohjelma on saattanut synnyttää käsityksen veronkierrosta tai verosuunnittelusta. Sipilä vaati HS:n tietojen mukaan Yleä korjaamaan sekä MOT:n aiheuttamat mielikuvat että ohjelmassa esitetyt valheet.

Sunnuntaina 13. maaliskuuta Yle julkaisi anteeksipyynnön, joka myös luettiin illan pääuutislähetyksessä. Tavanomainen käytäntö on, että mahdolliset oikaisut esitetään vain alkuperäisessä ohjelmassa.

Ylen johto poistatti ohjelman ensin Yle Areenasta kokonaan. Se laitettiin myöhemmin takaisin sillä ehdolla, että 16 sekunnin Sipilää käsittelevä osuus poistetaan. Kohta otettiin pois.

”Totesin, että antamamme mielikuva oli virheellinen ja korjasimme sen”, sanoo Vilen.

MOT:n jälkeen Ylen toimittaja kysyi 20. maaliskuuta aivan pääministerin haastattelutunnin lopussa Sipilältä vakuutuskuoresta.

HS:n tietojen mukaan Sipilä hermostui kysymyksestä eikä antanut kuvata itseään lentokentällä sen jälkeen.

Toimittaja suunnitteli kirjoittavansa ohjelman jälkeen kolumnin, jossa perusteltiin, miksi on tärkeää että pääministerin omaisuudesta keskustellaan. HS:n tietojen mukaan käytännössä valmista kolumnia ei koskaan julkaistu ja toimittajalle viestitettiin, ettei asiaa kannata käsitellä.

Atte Jääskeläinen sanoo HS:lle, ettei hän kommentoi asiaa.

Tapauksen jälkeen Ylen politiikan toimitus vaati saada tarkempia ohjeita siitä, mistä saa kirjoittaa ja mistä ei.

Jääskeläinen kertoi HS:n tietojen mukaan politiikan toimituksen kokouksessa, että MOT-ohjelmassa on tehty virhe. Vakuutuskuorta ei enää käsitellä politiikan toimituksessa muuten kuin puhtaan uutisellisesti esimerkiksi silloin, jos aiheesta herää keskustelua eduskunnan kyselytunnilla, Jääskeläinen sanoi HS:n tietojen mukaan. Hän myös sanoi, että jos joku politiikan toimituksesta silti käsittelee vakuutuskuorta, jutut kulkevat hänen kauttaan.

”Tilanne oli se, että MOT:n oikaisun jälkeen halusin tietää, tehdäänkö tästä asiasta juttuja. Matkan varrella politiikan toimitukseen oli päätynyt virheellinen käsitys, ettei asiasta saisi tehdä juttuja. Kävimme selventävän keskustelun, jossa korjasin käsityksen”, Jääskeläinen kommentoi HS:lle.

Eli te ette kieltäneet ei-uutisellisia juttuja Sipilän vakuutuskuoresta?

”Voi olla, että totesin, että nyt ei ole heti oikaisun perään se hetki, kun kannattaa lähteä tätä asiaa käsittelemään. Ne ovat niin vanhoja tapahtumia, etten ihan tarkkaan muista yksittäisissä tilanteissa tehtyjä linjauksia. Perusajatus oli se, että pidetään huolta, ettei astuta toista kertaa samaan karhunrautaan.”

”Ei ole olemassa kieltoa kirjoittaa Sipilän vakuutuskuoresta”, Jääskeläinen lisää.

Parlamentaarinen työryhmä pohti noihin aikoihin Ylen rahoitusta, ja HS:lle kerrotaan, että Ylen johto oli asiasta erittäin hermostunut. Paine Sipilän hallituksen suunnalta oli asiaa seuranneiden mukaan kovaa.

Jääskeläinen kiistää, että Yle olisi taipunut poliittisen paineen alla tai että rahoitusratkaisu olisi liittynyt Sipilän vakuutuskuoren käsittelyyn. Hän kertoo luottavansa suurimpaan osaan Ylen toimittajista ja uskovansa, että nauttii toimittajien ylivoimaisen enemmistön luottamusta.

Entä miten kommentoitte Riikka Uosukaisen keskiviikkona toimituksen palaverissa esittämiä huolia siitä, miten Sipilän vakuutuskuoresta voi uutisoida?

”Huolet varmaan periytyvät keväästä ja siitä tilanteesta. Mutta fakta on se, että en muista puhuneeni sen jälkeen kertaakaan näistä asioista politiikan toimituksen kanssa.”

Lähde;

Hs / politiikka 

Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

Pressiklubin juontaja Ruben Stiller sanoo pelänneensä potkuja, jos ei suostu taipumaan Ylen johdon tahtoon. Stillerin mukaan pääministeri Juha Sipilää (kesk) täytyy voida käsitellä vapaasti perjantain lähetyksessä.

 

  Ylen Pressiklubi-tv-ohjelman juontaja Ruben Stiller kertoo HS:lle viime päivien dramaattisista vaiheista ja paineesta, jota hän on kokenut Ylen johdon suunnalta.

Stillerin mukaan hänen käsityksensä on tällä hetkellä se, että perjantain Pressiklubissa saa käsitellä vapaasti pääministeri Juha Sipilää (kesk), tämän suhdetta Yleen, mahdollista esteellisyyttä Terrafame- asiassa ja kaikkia muitakin asiaan liittyviä teemoja.

Ylen johto ilmoitti maanantaina, ettei Sipilän mahdollista esteellisyyttä Terrafame-asiassa saa käsitellä keskusteluohjelmissa lainkaan.

Stiller ei suostunut, minkä hän toi esimiehilleen esiin toimituksen palavereissa. Tämän takia hän sanoo pelänneensä potkuja.

Stiller kutsuttiin tiistaina kokoukseen, jossa hän sai kirjallisen varoituksen päätoimittaja Atte Jääskeläisen sijaiselta Marjo Ahoselta, koska ”rikkoi journalistisen johdon asettamaa linjaa”.

Linja oli juuri se, ettei Sipilän esteellisyysasiaa saa käsitellä keskusteluohjelmissa. Stiller sanoo pitäneensä linjaa hyvin ongelmallisena.

”Olin aivan pöllämystynyt, kun se varoitus lyötiin käteen. Sain kävellä käytävillä 10–15 minuuttia ja miettiä, tulenko toisiin ajatuksiin. En tullut. Sanoin, että tämä on omantunnonkysymys”, Stiller kuvailee tiistain kokousta esimiesten kanssa.

”Mulle alkoi selvitä, että jumalauta, tässähän on edessä potkut. Lähdin kokouksesta pois ja suoraan sanoen mua pelotti todella paljon. Olen hiiri ja minua pelotti. Ajattelin, että joudun taas käymään oikeutta, kuten 1990-luvulla. Olin tiistai-iltana aika paniikissa.”

Stiller irtisanottiin Ylestä vuonna 1993 sen jälkeen, kun hän oli kutsunut Radiomafian juontajana keskustalaista Ylen alue- ja uutisyksikön johtajaa Tapio Siikalaa ”kökkötraktoriksi”.

Stiller kertoo, että hän vetosi tiistain kokouksessa kantansa tueksi Julkisen sanan neuvoston (JSN) journalistin ohjeiden kohtiin 1, 2, 3 ja 5.

”Eihän niillä ollut mitään merkitystä, näin koin tilanteen. Yksikään kohta, jota yksityiskohtaisesti perustelin JSN:n ohjeisiin vedoten, ei näyttänyt tekevän kovin suurta vaikutusta.”

Stiller sanoo yrittäneensä vakuuttaa Ahosen ja muut tiistain kokouksessa paikalla olleet Ylen johtajat siitä, ettei hän voi sensuroida Pressiklubia.

”Sanoin että ymmärrättekö, kun menen ruutuun, en voi valehdella ihmisille jättämällä viikon puheenaihetta käsittelemättä, mä en voi tehdä sitä.”

”Kelle tahansa juontajalle tässä on kyse myös itsekunnioituksesta ja tietynlaisesta journalistisesta integriteetistä.”

Stiller sanoo kertoneensa kokouksessa, että oli valtava riski yrittää sensuroida Sipilän käsittely kaikista keskusteluohjelmista.

”Mun pointti oli, että tämä on ihan mieletöntä. Miltä se näyttää, jos emme käsittele tätä aihetta? Ei ole tältä vuosikymmeneltä, että keskusteluohjelmissa ei käsitellä maan pääministerin mediasuhdetta.”

Stillerin mukaan Ylen johdon argumentti siitä, että Ylestä on tullut ”osapuoli”, oli ongelmallinen. Hän kertoo muistuttaneensa, että poliitikot Donald Trumpista perussuomalaisiin toimivat juuri näin.

”Poliitikot voivat aina tehdä mediasta osapuolen, ja meidän täytyy sitten käyttäytyä varovasti. Sillehän ei ole mitään loppua.”

Lopulta Stiller ja päätoimittaja Atte Jääskeläinen pääsivät tiistai-iltana sopuun.

Jääskeläinen ehdotti, että Pressiklubin alussa sanottaisiin, mikä on Ylen virallinen linja ja miksi tätä aihetta ei ohjelmassa käsitellä. Samalla kirjallinen varoitus mitätöitäisiin.

Vieraaksi on tulossa ainakin Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Rinteen buukkaus oli tiedossa, kun kompromissista sovittiin.

Stiller suostui, vaikka JSN:n ja Ylen työehtosopimuksen mukaan journalistilla on oikeus kieltäytyä tehtävästä ammattietiikkaan vedoten ja ilman rangaistusta.

”Tein kompromissin pelosta. En tunne juridiikkaa, mutta se oli aika inhottava tilanne, kun ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin potkut.”

”Näin tämä meni. Ei se nyt munkaan kohdalla niin kaunista ole, mutta se on vaikeaa kun joutuu kohtaamaan sellaisen tilanteen.”

Stilleriä on juhlittu jonkinlaisena sananvapauden sankarina sosiaalisessa mediassa.

”Olen kiitollinen tuesta, mutta en todellakaan ole sananvapauden sankari. Ainakin tässä oppi tuntemaan oman pelkonsa.”

Atte Jääskeläinen kommentoi keskiviikkoiltana A-Studiossa Stillerin tilannetta. Jääskeläisen mukaan Stiller ja Ylen johto ”löysivät ratkaisun, jossa molempien näkemykset voidaan yhdistää”. 
 
 Stillerin mukaan hänen tilanteensa muuttui täysin, kun Suomen Kuvalehti uutisoi Ylen johdon ilmoittamista linjauksista sekä hänen varoituksestaan keskiviikkona aamuyöllä.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että perjantain Pressiklubissa saa käsitellä Sipilää ja Yleä vapaasti. Lopullisen linjauksen tekee päätoimittaja Jääskeläinen, jonka Stiller tapaa torstaina.

”Saan [torstaina] kuulla, mikä se linja on. Mutta käsittääkseni mitään rajoitteita ei pitäisi olla. Koko kohun jälkeen olisi Ylen oma etu, että asiasta keskusteltaisiin hyvin vapaasti.”

”Nyt ei enää voi olla mitään rajoja keskustelulle. Se on ainoa tapa, jolla asiassa voidaan lunastaa jonkinlainen uskottavuus. Vapaa keskusteluhan on länsimaalaisen demokratian ydin. Unkarin ja Puolan tie ei ole Suomen tie.”

Entä jos Jääskeläinen ei suostu?

”Olen sanonut, että asemani on jo nyt ongelmallinen, koska olen tässä asiassa jossain mielessä osapuoli. Joku muu voi sitten tietysti tehdä ohjelman, jos Jääskeläinen niin päättää.”
 
 Lähde
 
Hs/ politiikka
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti