25.11.2016

Perustuslakivaliokunta hautasi Väyrysen kansalaisaloitteen



Perustuslakivaliokunta ei tee mietintöä Paavo Väyrysen kansalaisaloitteesta, jossa esitetään kansanäänestystä eurosta eroamiseksi.

Paavo Väyrysen kansalaisaloite oli puutteellinen ja heikosti valmisteltu, sanoo perustuslakivaliokunta. 

Asian käsittely pysähtyy näin valiokuntaan. Valiokunnan mukaan aloite koskee Suomen kansainvälisiä sitoumuksia, jotka on rajattu kansalaisaloitteen ulkopuolelle. Valiokunnan mukaan aloite on sen merkittävyys huomioiden kaikkein olennaisimmissa asioissa sisällöltään puutteellinen ja heikosti valmisteltu.

Valiokunnalla ei ole velvoitetta laatia kansalaisaloitteiden pohjalta mietintöä.

 

Paavo Väyrynen kuvattiin keväällä tilaisuudessa, jossa hän ilmoitti perustavansa uuden puolueen. KIMMO PENTTINEN / AL
Euroedustaja Paavo Väyrynen (kesk) teki kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin kansanäänestyksen järjestämistä euroerokysymyksestä. Perustuslakivaliokunta ilmoitti tänään, että se ei tee mietintöä kansanäänestys aloitteesta.

Perustuslakivaliokunnan päätös tarkoittaa, että Suomessa ei järjestetä kansanäänestystä eurosta eroamiseksi Väyrysen kansalaisaloitteen pohjalta.
 
Väyrynen pitää perustuslakivaliokunnan tänään julkaisemaa päätöstä käsittämättömänä. Hän katsoo sen osoittavan, kuinka huonosti edustuksellinen demokratia Suomessa toimii.

Väyrysen mukaan perustuslakivaliokunnan perustelut euroerokansanäänestyksen torppaamiseksi ovat perusteettomat.

Perustuslakivaliokunta antoi kaksi perustelua päätökselleen. Valiokunnan ensimmäisen perusteen mukaan aloite koskee Suomen kansainvälisiä sitoumuksia. Kansainväliset sitoumukset on rajattu kansalaisaloitteen ulkopuolelle. Valiokunnan mukaan aloite kohdistuu Suomen kansainvälisiin velvoitteisiin joko EU:n jäsenenä tai EU:n jäsenvaltioiden kanssa tehtyjen sopimusten sopimuspuolena.

Perustuslakivaliokunnan mukaan aloite on sen merkittävyys huomioiden kaikkein olennaisimmissa asioissa sisällöltään puutteellinen ja heikosti valmisteltu.

Väyrynen katsoo, että valiokunnan perustelut eivät riitä kansanäänestyksen järjestämättä jättämiseksi. Hän ottaa kritiikissään kantaa kansalaisaloitteen laatukysymyksiin.

- Kysymyksessä on aloite lainvalmisteluun ryhtymisestä, joten kansanäänestyksen järjestäminen tietysti edellyttää perusteellista valtioneuvoston valmistelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti