30.11.2016

Sipilän ukaasi Ylen julkaisuihin

 

Sipilä vaiensi Ylen 


Sipilä toimii, kuin Turkin ja monen muun maan presidentti jo, kuin diktaattorina, joten odottelen mielenkiinnolla Valtioneuvosto tiedottaa pääministeri Juha Sipilän olevan median tavattavissa eduskunnassa noin kello 14.05.jossa kuulemme nipun selityksiä, ilman todisteita kauniilla valheella koristeltuna. Joten vastuun pakoilu luultavasti jatkuu, eikä löydy Sipilältä selkärankaa ilmoittaa hallituksen erosta.Kuten arvasin, niin Ylen toimittaja oli syyllinen, eikä hän tietenkään....





Isoa joukkoa Ylen päälliköitä kiellettiin maanantaina iltapäivällä käsittelemästä Sipilän mahdollista jääviyttä Ylen ohjelmissa ja nettisivuilla.

Tämä tapahtui niin sanotussa ”pomoinfossa”, jossa oli paikalla kymmeniä henkilöitä. Kyseessä on Ylen päälliköiden kokous, joka pidetään joka maanantai. Pomoinfo pidettiin Ylen Radiotalossa Tori-nimisessä tilassa.

Palaverissa Ylen johdon Sipilä-linjauksesta kertoi Ylen päälliköille Marjo Ahonen, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan tv- ja radiolähetyksistä vastaava päällikkö.

Käytännössä seuraavan aamun radion Ykkösaamuun sovittu Sipilä-uutista koskeva keskustelu peruttiin näin Ylen journalistisen johdon päätöksellä. Lisäksi peruttiin suunnitelma käsitellä Sipilää Aamu-tv:ssä ja maanantai-illan A-studiossa.

Kokouksen päätyttyä kielto aiheutti kuhinaa Ylen toimituksissa ja käytävillä. Eräät yleläiset alkoivat kerätä nimiä kirjelmään, joka on tarkoitus antaa päätoimittaja Atte Jääskeläiselle sekä saattaa tiedoksi Ylen päälliköille Marjo Ahoselle, Riitta Pihlajamäelle, Petri Kejoselle, Krista Taubertille sekä Ylen toimitusjohtaja Lauri Kiviselle.

Kirjelmässä yleläiset kertovat seuraavaa:

”Me allekirjoittaneet Yleisradion toimittajat olemme huolissamme Ylen journalistisen johdon linjauksista käsiteltäessä ilmitulleita pääministeri Juha Sipilän jääviysepäilyjä. Perjantaista 25.11. alkaen Ylen journalistinen johto on hyllyttänyt aihetta käsitteleviä jatkojuttuja ja rajoittanut uusien juttujen tekemistä. Useita keskusteluohjelmia on maanantaina 28.11. alkaneella viikolla kielletty niin ikään käsittelemästä aihepiiriä millään tavalla.”

”Ylen journalistinen johto on lisäksi suoraan kieltänyt kahden sellaisen tiedon julkaisemisen, jotka olisivat kansalaisille ja Yle-veron maksajille tärkeitä, jotta he voisivat arvioida kyseistä asiaa sekä pääministerin toimintatapoja yleisemmin. Nämä tiedot ovat 1) se, että pääministeri lähetti Ylen toimittajalle perjantaina 25.11. vielä iltamyöhään toistakymmentä viestiä kritisoidakseen häneen liittyvää uutisointia ja 2) tieto siitä, että pääministeri perui jo sovitun vierailunsa A-studiossa keskiviikkona 30.11.”

”Se, että pääministeri toimii näin, on yhteiskunnallisesti merkittävä uutinen, etenkin kun Yleisradion rahoitus on riippuvainen poliittisista päätöksistä.”

”Vaadimme myös, että saamme kaikissa tilanteissa työssämme noudattaa Journalistin ohjeita.”
Kirjelmässä on tämän jälkeen siteerattu kaikkea journalistista työtä koskevien Journalistin ohjeiden ensimmäistä pykälää: ”Journalisti on vastuussa ennen kaikkia lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.”

Kirjelmään on tiistain aikana kerätty nimiä eri puolilla Yleä. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan sitä ei ole vielä toimitettu Atte Jääskeläiselle, joka on työmatkalla ulkomailla.

MM. Ylen Pressiklubi- ohjelman juontaja Ruben Stiller sai Suomen Kuvalehden tietojen mukaan tiistaina 29. marraskuuta kirjallisen varoituksen siitä syystä, että hän valmisteli perjantain 2. joulukuuta lähetystä Ylen ”uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti” (varoituksen muotoilu).

Varoituksessa uhataan lisäksi, että Stiller irtisanotaan, jos hän vielä jatkaa ohjelman valmistelua toimituksen johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti.

Varoituksen on allekirjoittanut Marjo Ahonen, vastaavan päätoimittajan sijaisen ominaisuudessa.
Tiettävästi kirjallinen varoitus on sittemmin peruttu. Stiller oli tiistaina johdon edustajien puhuttelussa.

Varoituksen lopussa on Stillerin allekirjoitus, jossa hän vahvistaa saaneensa ilmoituksen tiedokseen 29. marraskuuta.

Joten  tässä mennään jo heikoille jäille, niin Ylen, kuin Sipilän toimissa. Suomessa on julkaisuvapaus, jos julkaisu ei ole rikollista, tai muuten valheellista tietoa, ja arvostella saa.



Somessa kohistaan Ylen Sipilä-päätöksestä - "kumpi valehtelee: Jääskeläinen vai Ylen toimittajat?"

Sosiaalisessa mediassa moni tunnettu henkilö on ottanut kantaa Juha Sipilä ja Yle -kohuun.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi Twitterissä, että jokaisen pitäisi Suomessa voida luottaa median vapauteen.

Suomen kaltaisessa maassa median vapaus ja puolueettomuus on asia, johon jokaisen pitää voida luottaa. Myös vapaus kritisoida.

 Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen erikoistutkija Erkka Railo mietti Twitterissä, kumpi valehtelee Ylen toimittajat vai Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen, joka kiisti Sipilän puuttumisen uutisointiin.


 Tämä herättää kysymyksen, kumpi valehtelee. Jääskeläinen vai ylen toimittajat ja @SuomenKuvalehti ? https://twitter.com/STTuutiset/status/803839461083774976 


 Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso (vas) kritisoi pääministerin toimintaa.

 Pääministerin toiminta loukkaa suomalaisen median riippumattomuutta ja sananvapautta. ... http://fb.me/2MlcpaY3A


Jotta saamme kuvan siitä minkälainen johtaja Suomella on, kaikki pääministerin mailit :lle pitäisi julkaista sellaisenaan.
 Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar vaatii pääministeriltä selityksiä.

 .@juhasipila hiljentää Ylen painostamalla. Pm ei voi toimia näin demokratiassa. Tämä vaatii selityksen! http://www.suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/paaministeri-sipila-vaiensi-ylen-uutisten-johto-hyllytti-sipila-jutut-ruben-stiller-sai-varoituksen/ 

 Myös kirjailija Sofi Oksanen tviittasi asiasta.

 Suomi on sananvapauden ykkösmaa, ja sitten meillä on pääministeri ,joka sitä asiaa pilkkaa: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/paaministeri-sipila-vaiensi-ylen-uutisten-johto-hyllytti-sipila-jutut-ruben-stiller-sai-varoituksen/ 

 Entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen pohti, pitäisikö Sipilällä olla oma luottotoimittaja.

 Pitäisköhän 'n saada luottotoimittaja, joka kirjoittaisi vain mukavia juttuja, jotta HÄN voisi luottaa 'en?


 Vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard tviittasi usemman tviitin aiheesta. Hazard on ollut usein vieraana Ylen Pressiklubi-ohjelmassa. Hän kysyy Jääskeläiseltä, antoiko Yle varoituksen Ruben Stillerille, jottei Stiller käsittelisi Sipilää.


Hyvä @attesakari , antoiko Yle Ruben Stillerille *kirjallisen varoituksen*, jottei hän käsittelisi Sipilää?
 Entinen MTV:n politiikan toimittaja ja nykyinen viestinnän ammattilainen Eeva Lehtimäki hämmästelee Ylen päätöstä ja kysyy, eikö Yle itse uskonut juttuunsa.

Pari kysymystä. Eikö kehystys eli jutun mittasuhteisiin laittaminen olisi ollut tärkeää Yleltä. Eikö Yle itse asiassa uskonut juttuunsa?
 Työmarkkinajärjestö Akavan viestintäjohtaja Marjo Ollikainen toteaa, että Ylen sekä valtioneuvoston sisäinen viestintä on mennyt pieleen.


Näyttääpi nyt siltä, että sekä 'ssä että valtioneuvostossa on vähintään sisäinen mennyt persiilleen















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti