17.11.2016
Turku säästää
Olen surullisena kuunnellut kaupungin työntekijöiden kertomuksia säästämisestä, ja siitä mitä se aiheuttaa työpaikoilla? Laitteistoa on rikki, ja niitä ei korjata, uusia ei hankita, vaan työntekijöiden pitää keksiä miten loppuvuosi mentäisiin työpaikoilla, kun ylempi porras karsii hankintoja punakynä viuhuen.
Tähän tulokseen on tullut esm Arkean työntekijät, joiden pitää teippailla imurin pusseja, että voivat imuroida, tai että työpaikan imureita on korjaamolla, mutta taloustilanteen vuoksi ei niitä korjata, ehkä ensi vuona, jos rahaa on korjata, joten ei uusiakaan saada hommattua.
Toinen yhtä suuri ongelma on huumeiden käyttäjät esm kaupungin kirjaston vessoissa käy päivittäin huumeiden käyttäjät pistämässä, ja jättävät sitten neulat sinne siivoojien murheeksi. Tämä on niin jokapäiväistä, että on poikkeus jos ei löydy yhtään ruiskua tai neulaa, niin että viinapullot on jo lievä lieve- ilmiö kaupungin julkisissa tiloissa.
Mitä tekee kaupunki? Kehottaa työjohtoa kieltämään alaisia kertomasta tilanteen kurjuudesta, koska kyse on myös kilpailutuksen maineesta. Halvin voittaa kilpailun, ja se näkyy sitten työntekijöiden selkänahassa usein miten.
Arkea joutuu kilpailemaan muiden yrittäjien kanssa, ja kaikilla pitää olla samat vaatimukset, mutta siinä on se piru, halvalla ei koskaan saada hyvää, ja kun kaupunki lähti innokkaana yhtiöittämään omia yrityksiään ja nyt kilpailee niiden kanssa markkinoilla, niin jokainen ikävä tahra maineessa, voi aiheuttaa ongelmia seuraavassa tarjouskilpailussa, Turussa tai jossain muussa kunnassa?
Arkean tavoite näyttää olevan valloittaa lähikuntien markkinat, mutta millä hinnalla, ja laadulla, sillä jokaisen kunnan pitäisi arvioida mikä on todellinen arvo palvelussa, tuleeko työt todella tehtyä kunnolla, vai kuten erään taloyhtiön kilpailutettua huoltoyhtiöt, niin he ottivat halvimman, joka oli mitoittanut yhtiössä käynnin kestävän vrk 5 min. Toki jos ei moneen päivään käydä, niin saadaan näin ehkä viikossa kerättyä puolen tunnin käynti pihassa? Kun kilpailussa mennään tähän, niin halvin toki voittaa, mutta kuka häviää? Asukkaat, kunta, kaupunki, ihan se mikä on ottanut halvimman tarjouksen.
Miksi näin on? Esm Turku kuvitteli säästävänsä miljoonia ulkoistamalla palvelut? Mutta ikävä tosiasia on se, että samalla huononnettiin palvelut, jotta ulkoistettu yritys pystyy täyttämään edes osittain vaatimukset, kun entinen kaupungin omistamana pystyi hoitamaan kunnolla kaiken.
Tämä on sitä jota kutsutaan kilpailutukseksi, josta laatu on pudotettu pois, ja työntekijä on vain kuluerä.
Kuluerä jonka palkasta ensi vuona nypätään 24 tunnin verran työtä palkattomaksi, ja viedään 30% kesälomarahoista Kiky, vai mikä sopimuksen mukaan...
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti