Venäjävastaisuuden kulmakivi Hanna Smith
Erityisosaaminen: Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitysKoen tilanteen hivenen huolestuttavaksi näin poliittisen näkökulman kannalta, sillä henkilö joka on on saanut koulutuksen Birminghamissa, jossa sijaitsee myös Secret Intelligence Service MI6 keskus, mikä ei ole mikään Venäjän alainen laitos, vaan Britannian salaisen poliisin keskus. Joten tältä näkökohdalta on koulutus hyvin Venäjä vastainen, eikä näe mitään positiivista Venäjässä.
Tässä näkyy pelottelu hyvin hänen lausunnossaan,
Smith myöntää kuitenkin, että Venäjä toivoisi Yhdysvaltain kanssa tehtävää etupiirijakoa.
- On totta, että Venäjän tasolta on haettu jonkin tasoista etupiirien myöntämistä, mutta käsitykseni on vahvasti se, että Suomi ei siihen kuulu, ellei Suomi itse tätä asiaa sössi.
Suomen ”sössiminen” voisi Smithin mukaan liittyä esimerkiksi siihen, että Suomi alkaisi kääntyä sisäänpäin ja ottaisi etäisyyttä Ruotsista ja länsimaista, eikä olisi enää mukana eurooppalaisessa yhteistyössä.
- Moskovassa nähdään Suomi osana länsikokonaisuutta ja pidetään riskinä, jos Suomea lähdettäisiin hakemaan siihen (etupiiriin), mutta kyllä tätä tietenkin voidaan yrittää, varsinkin jos se halvalla tulisi, kuten esimeriksi informaatiovaikuttamisen kautta, jonka seurauksena Suomi alkaisi sitten tehdä päätöksiä, jotka ovat sen oman edun vastaisia.
Hänen kantansa on se, että Suomen on pakko liittyä yhä tiiviimmin Länsi- maihin, ja se ei tapahtuisi muuten, kuin liittymällä Natoon. Tuloksena olisi taatusti ongelmia ja paljon, jota nämä Nato- haukat ei jostain syystä ymmärrä? Natosta ei ole Suomelle mitään apua, päin vastoin, jos tämä tilanne eskaloituu konfliktiksi Venäjän kanssa. Ja jos näin käy, saamme siitä kiittää nimenomaan Nato- haukkoja.
Hanna Smith ei ole harjoittanut opintojaan, elänyt tai tehnyt töitä Venäjällä, jonka asiantuntijana hänet kuitenkin esitellään Suomessa. Sitä vastoin Smith rakensi asiaa koskevia verkostoja Birminghamissa (ei sijaitse Venäjällä). Terrorismiin liittyvää asiantuntemusta varten lienee ollut eduksi tämä Birmingham, jossa myös Secret Intelligence Service MI6 pitää keskustaan kansainvälisten tiedustelupalvelujen moninaisia tehtäviä varten. Brittitiedustelun tukikohta Powergenin rakennukset sijaitsevat West Midlandsissa, viiden minuutin kävelymatkan päässä Solihullin rautatieasemalta. Lähin kaupunki on Birmingham, jossa Hanna Smith opiskeli kansainvälisiä suhteita ja terrorismin ilmiötä. Hanna Smith ei ole koskaan tehnyt julkisesti selvitystä siitä, miten hän vältti Birminghamissa terrorismi-ilmiön opinnoissaan suhteet brittitiedusteluun ja miten mahdolliset vaikutussuhteet edelleen näkyvät hänen toiminnassaan.
Hanna Smith ei koulutuksen ja työkokemuksen suhteen tunne Venäjää millään tavalla. On järkyttävää miten Paasikiven ja Mannerheimin synnyinmaan Venäjä-osaaminen on vajonnut näin alas että Smithin tapaiset keskinkertaisuudet esitellään Venäjän tuntijoina.
Hanna Smith is a researcher at the Aleksanteri Institute. She is an expert on Russian Foreign policy as well as Russian domestic policy trends that impact upon Russia’s foreign relations. She has degrees from Sweden and Great-Britain in Russian language, history, politics and international relations. In 2001-02 she was a visiting researcher at the University of Birmingham,and in 2006 at the Finnish Ministry of Foreign Affairs. Hanna Smith has worked in numerous academic and policy-oriented projects, and headed the Finnish Foreign Ministry funded project on ‘Russian Foreign Policy’ in 2004-05. Her publications include (ed.): Russia and its Foreign Policy – Influences, Interests and Issues”, Kikimora Publications, Saarijärvi 2005; (ed.): The Two-Level Game: Russia's Relations with Great Britain, Finland and the European Union", Kikimora Publications, Saarijärvi, 2006; (ed. with Kuusi and Tiihonen) “Venäjä 2017-kolme skenaariota (Russia 2017: three scenarios)”, The Committee of the Future, Parliament of Finland 2007; (ed.) “Haasteiden Venäjä (Challenges of Russia)”, Ministry of Defence, Finland, 2008, and “Russian foreign policy, regional cooperation and northern relations”“ inPami Aalto, Helge Blakkisrud & Hanna Smith (eds), “The New Northern Dimension of the European Neighbourhood”, CEPS Paperbacks , January 2009 and numerous other articles.
Expertise: Russian foreign and security policy, Russia’s energy relations, Russian domestic political developments and NIS countries.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti